Regulamentul jocului de cruce

Prezentarea pachetului de cărți de cruce

Pachetul este format din 24 de cărți ungurești împărțite pe patru culori: Roșu (primăvara), Dubă (vara), Verde (toamna) și Ghindă (iarna).

Fiecare culoare are șase cărți cu valori diferite:

  • Doiar - 2 puncte - poate fi recunoscut după semnele de culoare plasate la mijlocul cărții
  • Treiar - 3 puncte - poate fi recunoscut după semnele de culoare plasate în colțuri opuse
  • Pătrar - 4 puncte - poate fi recunoscut după regele aflat pe un cal
  • Nouar - 0 puncte - poate fi recunoscut după numărul roman IX
  • Zecar - 10 puncte - poate fi recunoscut după numărul roman X
  • As - 11 puncte - poate fi recunoscut după semnele de culoare plasate în fiecare colț

Puterea cărții este dată de numărul de puncte, astfel nouarul va fi cea mai slabă carte (0 puncte) iar asul cea mai puternică (11 puncte).

Valoarea totală în puncte a pachetului de cărţi este 120 (=4 × (2+3+4+0+10+11)).

 Doiar - 2 pt.Treiar - 3 pt.Pătrar - 4 pt.Nouar - 0 pt.Zecar - 10 pt.As - 11 pt.
Roșu
Dubă
Verde
Ghindă

Împărțirea cărților

O partidă începe cu împărțirea cărților și durează până când jucătorii nu mai au cărți în mână.

În funcţie de numărul de jucători şi de tipul jocului sunt posibile următoarele variante:

  • dacă se joacă în doi sunt două tipuri de joc:
    • cu cărţi de jos - fiecare jucător primeşte 8 cărţi în mână, iar după fiecare tură (sau mână) ambii jucători vor lua câte o carte de jos (din cele neîmpărțite) pâna la epuizarea lor
    • la licitaţie - fiecare jucător primeşte 8 cărţi în mână, iar cel care câștigă licitația ia 4 carţi de jos apoi cedează oricare 2 cărţi (nu neaparat din cele luate de jos) adversarului (cele 4 cărţi rămase sunt neutre şi nu vor fi folosite)
  • dacă se joacă în trei sunt două tipuri de joc:
    • cu cărţi de jos - fiecare jucător primeşte 6 cărţi în mână, iar după fiecare tură toţi jucătorii vor lua câte o carte de jos (din cele neîmpărțite) pâna la epuizarea lor
    • la licitaţie - fiecare jucător primeşte 7 cărţi în mână, iar cel care câștigă licitația ia 3 carţi de jos apoi cedează oricare 2 cărţi (nu neaparat din cele luate de jos) adversarilor, fiecare primind câte una
  • dacă se joacă în patru sunt trei tipuri de joc:
    • individual - fiecare jucător primeşte 6 cărţi în mână
    • pe echipe - fiecare jucător primeşte 6 cărţi în mână, dar punctele câştigate sunt adunate în contul echipei formate din doi jucători aşezaţi la masă pe locuri opuse (faţă în faţă)
    • la licitaţie - fiecare jucător primeşte 5 cărţi în mână, iar cel care câștigă licitația ia 4 carţi de jos apoi cedează oricare 3 cărţi (nu neaparat din cele luate de jos) adversarilor, fiecare primind câte una

În realitate (într-un joc live) împărțirea cărților se face puțin mai diferit dar respectând regulile de mai sus. Următorii pași sunt inutili într-un joc online (sunt explicați doar pentru cei care joacă live) deoarece pachetul este amestecat tot timpul aleator.

Jucătorul care împarte cărțile (dealerul) îi cere jucătorului aflat în dreapta lui (dacă jocul decurge în sensul acelor de ceasornic) să bată sau să rupă carțile. Primul care va primi cărți este jucătorul din stânga dealeruli.

  • dacă bate cărțile - fiecare jucător va primi toate cărțile în mână.
  • dacă rupe cărțile - fiecare jucător va primi jumătate din cărți în mână, apoi la a doua parcurgere restul de cărți. Dacă numărul total de cărți care trebuie să îl primească un jucător este impar, atunci la prima parcurgere primește cu o carte mai mult (de exemplu dacă trebuie să primească cinci cărți, i se oferă trei apoi două).

Dacă se joacă la licitație, cărțile pentru care se licitează nu trebuie să fie de la sfârșitul pachetului (dealerul ar putea să vadă ultima carte atunci când face împărțirea și acest fapt îi poate aduce avantaj la licitație). Mai pe scurt, ultimele cărți îi revin tot timpul dealerului pentru că acesta ar putea să vadă ultima, deși regulamentul interzice acest lucru.

Dacă se joacă în doi la licitație, atunci cele opt cărți pentru care se licitează se împart în două grupuri de câte patru. Câștigătorul licitației alege doar un grup pentru a-l folosi, celălalt grup nu este folosit în joc.

Regulamentul de cruce mai interzice jucătorului:

  • să privească ce cărți au ieșit din joc, inclusiv cele câștigate de el, deoarce este un joc de memorie
  • să facă semne, să vorbească despre cărți sau să-și arate cărțile
  • să trișeze la împărțirea cărților
  • orice altă faptă care îl avantajează pe el în mod clar și creează un dezechilibru în joc

Orice încercare de trișare sau împărțirea greșită a cărților se sancționează cu -3. Dacă jucătorul care a trișat a licitat mai mult de 3, atunci va fi sancționat cu minus licitația sa (de exemplu dacă a licitat 4 va primi -4).

Dacă un jucător acuză adversarul că a trișat și nu poate dovedi, atunci va fi sancționat cu -3 pentru că a întrerupt jocul. Dacă adversarul dorește să continue partida pentru că este în avantaj, poate să nu-l sancționeze cu -3 pe cel care l-a acuzat de trișare.

Licitarea

După ce toţi jucătorii primesc cărţile, primul licitează în funcţie de cărţile primite un scor de la 1 la 6 sau PAS dacă el crede că nu poate face un scor de 1.

Pentru a face un scor S, un jucător (sau o echipă) trebuie să aibă minimum 33×S puncte. Cel mai mare scor posibil este 6 (minimum 198 de puncte).

Dacă un jucător nu are anunţare (treiar și pătrar de aceeași culoare) el nu poate licita mai mult de 3. Pentru a licita 4 jucătorul trebuie să aibă cel putin o anunţare (40 sau 20), pentru a licita 5 are nevoie de două anunțări dacă se joacă individual sau de una dacă se joacă pe echipe, iar pentru a licita 6 are nevoie de trei anunțări dacă se joacă individual sau de două dacă se joacă pe echipe.

Următorii jucători pot accepta licitaţiile anterioare cu PAS sau pot licita mai mult. Dacă toți jucătorii au zis PAS, atunci primul jucător care a primit cărțile este forțat cu 1.

Cel care câştigă licitaţia începe jocul prin a pune o carte jos. Culoarea primei cărţi dintr-o partidă desemnează TROMFUL.

Cartea care are culoarea tromfului poate duce orice carte, dar nu poate duce un tromf mai mare. De exemplu dacă Roşu este tromful, un Nouar de Roşu poate duce un As de Verde dar nu poate duce un Doiar de Roşu.

Desfăşurarea jocului

Prima carte pusă jos într-o tură, reprezintă culoarea cerută. Jucătorii care urmează trebuie să pună jos o carte care respectă următoarele regului:

  • dacă se joacă cu cărți de jos, jucătorul poate pune orice carte dorește atâta timp cât mai sunt cărți jos (la epuizarea cărților de jos se aplică celelalte reguli)
  • dacă are în mână culoarea cerută
    • jucătorul trebuie să pună jos o carte cu culoarea cerută
    • dacă este posibil valoarea cărţii trebuie să fie mai mare decât cea mai mare carte de jos din culoarea cerută, excepţie face faptul când jos este tromf şi culoarea cerută nu este tromful
    De exemplu dacă jos sunt cărţile [2-Roşu, 4-Roşu, 2-Dubă] şi tu ai în mână [IX-Roşu, X-Roşu, As-Roşu, 4-Verde] poţi pune doar X-Roşu sau As-Roşu deoarece valoarea cărţii IX-Roşu este mai mică decăt 4-Roşu, iar 4-Verde nu are culoarea cerută. Dacă tromful ar fi Duba atunci ai putea pune şi IX-Roşu.
  • dacă nu are în mână culoarea cerută
    • dacă jucătorul are în mână tromf trebuie să îl pună jos. Dacă are în mână un tromf mai mare decât un eventual tromf de jos atunci trebuie să îl pună jos pe cel mare.
    • dacă jucătorul nu are tromf poate pune orice altă carte doreşte
    De exemplu dacă jos sunt cărţile [X-Ghindă, 3-Roşu, IX-Ghindă], tromful este Roşu şi tu ai în mână [IX-Roşu, 4-Roşu, As-Verde] poţi pune doar 4-Roşu deoarece nu ai în mâna culoarea cerută - Ghindă - dar ai tromf, iar tromful IX este mai mic decât 3, pe când tromful 4 este mai mare ca 3. As-Verde nu are culoarea cerută, el putea fi pus în cazul în care să zicem că tromful era Duba: nu aveai în mână culoarea cerută şi nici tromf.

După ce toţi jucătorii au pus o carte jos, jucătorul cu cartea cea mai mare duce toate cărţile şi el pune următoarea carte jos (el cere culoarea).

Când un jucător cere culoarea, dacă are în mână un treiar şi un pătrar de aceeaşi culoare (are anunțare sau căsătorie), poate anunţa punând jos treiarul sau pătrarul. Anunţarea înseamnă puncte bonus: 40 de puncte dacă se anunţă cu tromful sau 20 dacă se anunţă cu orice altă culoare. Se vor primi doar 20 de puncte dacă se anunţă cu tromful atunci când jucătorul care anunță (sau echipa sa) a câștigat licitația cu 1.

Când jucătorii nu mai au cărţi în mână se încheie partida și se calculează scorul.

Dacă jucătorul care a licitat (sau echipa sa) nu a adunat suficiente puncte pentru licitaţia făcută se va scădea din scor licitaţia, altfel se va aduna la scor valoarea maximă ce se poate obţine cu punctele câștigate.

Adversarii vor aduna eventual scorul maxim ce se poate obţine din punctele câștigate de ei.

De exemplu, dacă cel care a licitat 3 a făcut 90 de puncte va scădea 3 din scorul său, dar dacă a făcut 140 de puncte va aduna 4 la scorul său. Dacă unul din ceilalţi jucători a dus 34 de puncte el va aduna 1 sau dacă altul a dus 25 acela nu va aduna nimic.

După ce a fost notat scorul, jucătorul care a deschis licitația împarte cărțile (devine dealer). Astfel se începe o nouă partidă cu un posibil alt tromf.

Sfârşitul jocului

Jocul se termină când unul din jucători sau una din echipe atinge sau depăşeşte scorul final, stabilit de jucători la începutul jocului.

Dacă mai mult de un jucător sau ambele echipe depăşesc sau ating scorul final simultan, atunci scorul final crește cu înca 10 puncte până ce se găseşte un învingător unic.